Puff sigara ya da ‘puff bar’ olarak bilinen elektronik sigaralar, kullanımı hızla yaygınlaşan elektronik sigaralar listesine eklendi. Çoğunlukla gençlerin tercih ettiği puff sigaralar aromalı kokuları, daha zararsız zannedilmesi ya da diğer tütün ürünlerini bırakma aracı olarak görülmesi nedeniyle oldukça popüler. Ancak bu küçük cihazlar, göründüğü kadar masum değil! Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Aslan, puff sigaraların kısırlık üzerindeki etkisine değinirken, Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Günaldı, bu yeni trendin bilinmeyen zararlarını gün ışığına çıkarıyor.

Azra Şahin – Posta.com.tr Tütün ürünlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı herkes tarafından biliniyor. Birçok bilimsel çalışma, bu kötü alışkanlığın larinks, ağız boşluğu, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserleri ile ilişkisini ortaya koyuyor. 

E-sigara, vaping, elektronik nargile, vape kalem, puf sigara, elektronik nikotin taşıyıcı sistemler gibi birçok isme sahip elektronik sigaralar ise şekil, ambalaj, taşıma, koku, tat ve fiyat açısından bilinen tütün ürünlerine alternatif olarak sunuluyor.

80’DEN FAZLA ZARARLI MADDE İÇERİYOR 

Puff sigaralar gliserin, propilen, değişken konsantrasyonlarda nikotin ve 80’den fazla bileşik bulundurduğu için normal tütün ürünleri kadar zararlıdır. Yalnızca içerdiği maddeler ve kullanım şekli farklı olan bu sigaralar, buharlaştırıcı cihazlar aracılığıyla sıvı nikotini buhar haline getiriyor.

Puf sigaraların tütün içeren diğer sigaralara kıyasla daha zararsız olduğuna dair iddialar olsa da bazı kanıtlar, puff sigara kullanımının kanser gelişimindeki önemli bir basamak olan DNA hasarı ile ilişkilendiriliyor.

Kullanımı hızla yaygınlaşan bu küçük cihazlar, nikotin bağımlılığının artmasında, kan basıncının yükselmesinde beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesinde ve bağışıklık sisteminin baskılanmasında önemli rol oynuyor.

Ayrıca elektronik sigaraların içerdikleri sıvıların ve aroma maddelerinin, kullanıcının sağlığı üzerinde potansiyel riskler taşıdığına dair araştırmalar devam ediyor.

Elektronik sigaralarda kullanılan lityum-iyon pillerde patlama, şarj edilmesi için kullanılan bataryalarda yanma riski de bu tür cihazların taşıdığı diğer riskler arasında yer alıyor.

Puff sigaraların kalıcı kısırlığa yol açtığına dair iddiaları değerlendiren uzman hekim Yılmaz Aslan uyarıyor:

“Puff sigaralar içerdiği kanserojenler nedeniyle sperm parametrelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bugüne kadar e-sigara tüketiminin yapay üreme teknolojileri sonuçları üzerindeki etkisine ilişkin veriler de eksiktir. Ancak bu cihazların kullanımının etkisine ilişkin kanıtlar endişe vericidir ve hamile kalmaya çalışan kişiler bunların üreme sağlıkları üzerindeki potansiyel etkilerinin farkında olmalıdır. Ayrıca hastalar üremeye yardımcı tedaviler alırken, e-sigara kullanımının tedavi sonuçlarına ve muhtemelen çocuklarının sağlığına olası etkisi konusunda uyarılmalıdır.”

İÇMEYENLERE ORANLA 10 KAT DAHA FAZLA RİSK VAR 

Bilimsel çalışmalara göre elektronik sigara, erkeklerde düşük sperm sayısına neden olduğu için ebeveyn olmayı düşünen çiftler açısından olumsuz etkilere yol açabilir.

Ayrıca bu tür elektronik sigaralar, yumurta kalitesini de etkileyerek içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla kısırlık görülmesine neden olabilir.

Bunların yanı sıra kadınlarda erken menopoz ile erken ve düşük doğum riskini artırırken hamilelikte kullanım ise bebekte gelişim geriliği görülmesinde etken faktör olarak sayılabilir.

Diğer yandan tat kaybına kadar götürdüğü iddia edilen bu cihazların birçok kimyasal madde içerdiğine dikkat çeken Onkoloji Uzmanı Meral Günaldı, uzun vadeli riskler için araştırmaların devam ettiğini belirtiyor.

BAĞIMLILIKTAN KURTULMAYA ÇALIŞIRKEN BAŞKA BİR BAĞIMLILIK YARATIYOR OLABİLİRSİNİZ 

Her türlü elektronik sigara içerdiği nikotin sebebiyle bağımlılık yaratabiliyor. Ancak bağımlılığın gelişme süreci kişiden kişiye göre değiştiği için genellikle düzenli kullanım sonrası bağımlılık ortaya çıkabilir.

Kullanım sıklığı, nikotin miktarı genetik yatkınlık gibi faktörler bağımlılığa sebep olan etkenler arasında yer alıyor.

Uzman Ürolog Aslan, elektronik sigaraların güvenli bir alternatif olmadığını şu cümlelerle ifade ediyor:

“Hayvan modellerinde yapılan çalışmalarda e-sigaraların sayısız potansiyel olumsuz etkileri olduğu ve geleneksel sigara içimine karşı güvenli bir alternatif olmaktan uzak olduğunu söylemek gerekir. Bu konuda toplumsal bilinç arttırılmalı ve sağlık otoriteleri süreci yakından takip etmelidir.”

https://www.posta.com.tr/galeri/agziniza-bile-surmeyin-puff-sigara-kullananlar-10-kat-daha-fazla-risk-tasiyor-2695748/8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This field is required.

This field is required.